Adresimiz değişti! Yeni sayfaya yönlendirileceksiniz. Yönlendirme başlamazsa lütfen şu adresi ziyaret edin!
http://yonetimnotlari.com

5 saniye içinde yeni adresimize yönlendirileceksiniz.


Eğitim olanakları


İnternet hayatımıza çok şey kattı, çok şey de aldı. Ama tartışılmaz bir gerçek olarak birçok konuda hayatın akışını geri dönülemez biçimde değiştirdi. Artık bilgiye ulaşamamak gibi mazeretimiz yok. Bilgi sahibi olmakla da çok övünülecek taraf kalmadı çünkü isteyen herkes hemen hemen her bilgiye erişebiliyor artık.

Bir önceki yazıda eğitimin içeriğinden ve kullanım şeklinden bahsedip sonra bu konudaki fırsatları belirteceğimi yazmıştım. Ara ara bu başlığa dönüp eklemeler yapmayı da düşünüyorum. Ancak maalesef imkanların hemen tamamı İngilizce bilmeyi hem de iyi derecede bilmeyi zorunlu kılıyor. İnternette en geniş bilgi/kaynak her zaman İngilizce dilinde maalesef ve Türkçe eşleniklerini bulmak pek kolay değil. Umarım birilerine faydası olur:


1. ULAKBİM (Ulusal Veri tabanı) http://uvt.ulakbim.gov.tr/  http://uvt.ulakbim.gov.tr/uvt/

İlk tanıtacağım kaynak önemli bir eksiği kapatan ULAKBİM sitesi. Türkiye'de yayınlanan makale, tez, doktora projesi gibi kaynakların derlendiği, konularına göre ayrıldığı ve ulusal erişime sunulduğu bu site araştırma yapmak, ödev hazırlamak ya da bir konuda daha önce yapılmış çalışmalara göz atmak için harika bir kaynak oluşturuyor. Dökümanların bir kısmı .pdf olarak direk indirilebiliyor, bir kısmına ise talep edip 5TL lik gönderi ücretini ödeyerek basılı halde sahip olabiliyorsunuz.

2. COURSERA   https://www.coursera.org

İkinci kaynağım, Dünya için harika bir işe imza atmış çok değerli bir site. Ana fikir dünyadaki herkesin en seçkin eğitimlere ücretsiz olarak ulaşabilmesi. Gerçekten Harvard, Standford vb. gibi çok seçkin üniversitelerin hazırladığı çok kaliteli dökümante edilmiş eğitimlere tamamen ücretsiz olarak katılabiliyorsunuz.  4- 12 hafta süren, ciddi ciddi çalışmanızı ve bazılarında ödev teslim etmenizi gerektiren bu kurslar İngilizce bilenler için çok değerli bir kaynak oluşturuyor.

3. OPEN COURSEWARE http://www.ocwconsortium.org/

Coursera ile aynı ülküyü edinmiş ve sanırım daha öncesinde kurulmuş bir site. Massachussets Institute of Technology, lisans ve yüksek lisans programlarını tüm dünyaya açtı. Günümüzde 200’ü aşkın üniversite bu program dahilinde derslerini -online olarak- öğrenmeye gönüllü olanlara açıyor. Bu site maalesef Türkçe dilini içermiyor ama 15 farklı dilde bedava eğitim olanakları sunuyor.

4. Open Education Database  http://oedb.org/library/features/236-open-courseware-collections

En iyisini en sona sakladım. Yukarıdaki link tam 236 ücretsiz eğitim kursuna erişiminiz sağlayacak. Burada listelememizin çok zor olacağı uzuuun bir listeye sahipler. Eğer merakınız varsa mutlaka ilgi duyacağınız bişeyler vardır.

Bu kaynakların çoğu dediğim gibi İngilizce ama eğer yabancı dil probleminiz yoksa çok faydalanabileceğinizi ümit ediyorum.



0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger Tips And Tricks|Latest Tips For Bloggers Free Backlinks