Adresimiz değişti! Yeni sayfaya yönlendirileceksiniz. Yönlendirme başlamazsa lütfen şu adresi ziyaret edin!
http://yonetimnotlari.com

5 saniye içinde yeni adresimize yönlendirileceksiniz.


Merkezi Yönetim

Yönetimin merkezileşmesi ya da işletmeler ekseninde yaygınlaştırılması işletmecilik alanında tartışılan konulardan bir tanesi. Her ikisinin de doğal olarak artı ve eksi yönleri var. Ancak merkezi yönetim gün geçtikçe daha zor ve hantal kalıyor sanırım.

İş tecrübelerimde merkezi karar almanın işleri nasıl aşırı bürokratik ve hantal yaptığına bir çok kez şahit oldum. Bunda kurumun konuya bakış açısı kadar yöneticilerin ne kadar risk ve insiyatif almaya meyilli oldukları da önemli bir etken. Ancak bir yönetici için kendi departmanında bile her grubu, her oluşumu kontrol etmek, hepsinin ayrı özelliklerini ve ihtiyaçlarını bilmek çok zorken onlarca fabrika ve binlerce çalışandan oluşan kurumlarda merkezi karar alıcıların büyük hatalar yapabileceğini kestirmek zor değil. Yöneticilik konusunda "üstad" kabul ettiğim Peter Drucker bakın bu konuda ne diyor:

" Yeni gelişen teknoloji yönetim alanını önemli ölçüde değiştirecektir. Bugünün sıradan çalışanları olarak görülen personelin yönetsel işler yapma yetkinliğine ulaşması gerekecektir.

  Yeni teknoloji yüksek düzeyde ademi merkeziyetçiliğe ihtiyaç doğuracaktır. Bu çağda ekonomiyi merkezi planlamaya ile yürütmek herhangi bir toplum için hazin bir sona yol açabilir. Bu, sorumluluğu ve karar almayı tepede merkezileştiren herhangi bir kuruluş için de geçerlidir. Bunu yapan bir kuruluş, dinazorlar çağında, küçük merkezi bir sinir sistemi ile kocaman vücutlarını kontrol etmeye çalıştıkları için hızlı çevresel değişimlere adapte olamamış dev sürüngenler gibi yok olup gidecektir"

0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger Tips And Tricks|Latest Tips For Bloggers Free Backlinks